Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Zgodovina

Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko je v letu 2006 praznoval šestdeseto obletnico svojega delovanja in je najstarejši laboratorij na področju telekomunikacij v Sloveniji. Njegova zgodovina je tesno povezana z zgodovino telekomunikacij v Sloveniji na splošno.


Predzgodovina


Prednik vseh današnjih laboratorijev “šibkega toka” (elektronike) je bil Laboratorij za visoko frekvenco, ki ga je v letih 1928-1930 osnoval ing. Marij Osana, oče prvih telekomunikacij na Slovenskem. Z znanjem, pridobljenim v tem laboratoriju, je bil v času italijanske okupacije med drugo svetovno vojno izdelan tudi znani radio Kričač.

prof. Marij Osana prof. Rafael Eržen prof. Beno Pehani

Začetki

Laboratorij za telekomunikacije (takrat LATEK) se je leta 1951 razvil iz Laboratorija za telefonijo in telegrafijo pri profesorju Rafaelu Erženu. V okviru tega laboratorija je bila takoj po vojni projektirana izvedba Pupinovih tuljav iz feritnih jeder, proizvedenih na Inštitutu za elektrozveze. Za uspešno delo in sodelovanje z gospodarstvom je bil leta 1966 odlikovan z redom dela z zlatim vencem.

LTFE - Mipro, Opatija 1983

Razvoj

V letih 1965-1997, ko ga je vodil prof. Beno Pehani, je laboratorij pridobil vodilno vlogo na področju razvijanja novih izdelkov in sistemov za slovensko industrijo. Raziskovalno delo in delo na projektih je pritegnilo mnogo študentov, ki so se mu pridružili kot mladi raziskovalci, raziskovalci in asistenti.


Razvoj SS7 v LTFE, 1995

LTFE danes

Danes je predstojnik delovne skupine LTFE prof. dr. Janez Bešter. Laboratorij pomembno vpliva na izobraževanje, raziskave in razvoj s področja telekomunikacijskih sistemov in storitev, deluje pa tudi na mnogih interdisciplinarnih področjih, povezanih z IKT. Sodelovanje s ključnimi podjetji in drugimi organizacijami poteka skozi številne domače in tuje razvojne projekte.

LTFE danes