Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

UNCAP – Vseprisotna interoperabilna skrb za starejše

Pomanjkanje IKT platform, ki so osnovane na odprtih standardih, predstavlja eno od ključnih poslovnih ovir pri kreiranju novih paradigm dolgotrajne oskrbe in podpore za kakovostno in neodvisno življenje starejših oseb. V okviru projekta UNCAP bo vzpostavljen nadgradljiv ekosistem, osnovan na odprtih industrijskih standardih, ki spretno integrira obstoječe tehnologije za spremljanje bioparametrov, lokalizacijo v prostorih in na prostem ter hišno avtomatiko.

Rezultat je skalabilen in odprtokoden ekosistem, ki upošteva zasebnost in je združljiv z že obstoječim sistemom osebnega zdravstvenega kartona ter prinaša nove storitve, ki lahko starejšim (vključno s tistimi, ki imajo kognitivne motnje) pomagajo živeti samostojno in dostojanstveno. UNCAP uporablja najsodobnejša fizična/kognitivna ocenjevalna orodja in tehnologije za lokalizacjo na prostem in v stavbah, in tako na nevsiljiv način kontinuirano spremlja uporabnike in jim pomaga v primeru, da zazna alarmne pogoje.

V praksi UNCAP razvija produktni portfelj za formalno in neformalno okolje za dolgotrajno oskrbo, ki sestoji iz: 1) UNCAP BOX (Android naprava, povezana s TV); 2) UNCAP App za uporabnike in ponudnike oskrbe; 3) UNCAP OBLAK, ki zagotavlja nadgradljive storitve; 4) UNCAP certifikacijski program, ki bo proizvajalcem programske in strojne opreme pomagal oceniti usklajenost s standardi. V okviru projekta UNCAP izvajamo 14 pilotov znotraj realnih operativnih scenarijev. Piloti se nahajajo v rehabilitacijskih centrih, dnevnih negovalnih prostorih itd. in vključujejo 750+ uporabnikov in 220 negovalcev.

UL je v projektu odgovorna za podporo UNCAP uporabniških aplikacij za Android in iOS platforme na pametnem telefonu/tablici ter na TV vmesniku ter nudi podporo za njihovo namestitev in integracijo v testna okolja. Poleg tega ima vlogo tehničnega partnerja pilota v Domu Danice Vogrinec Maribor.

Info: H2020-PHC-2014-single-stage, IA, Grant nr. 643555

Kontakt: Mojca VOLK, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za telekomunikacije

Trajanje: januar 2015 - januar 2018

Ključne besede: H2020