Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Razvoj tekstovnega sistema klica v sili 112 za gluhe in naglušne (WAP112)

Ekipa LTFE je za Upravo RS za zaščito in reševanje izvedla uvedbo klica v sili za gluhe in naglušne v obliki mobilne tehnologije WAP. Rešitev je bila edinstvena v Evropi in v letu 2009 v Bruslju nagrajena s strani Evropskega združenja za klic v sili (EENA).

Uporaba katerega koli prenosnega telefona v povezavi s tehnologijo WAP je temeljna ideja tekstovnega klica v sili WAP112. Prednost tehnologije WAP je v tem, da jo za razliko od tehnologije WEB podpirajo tudi starejši prenosni telefoni. S storitvijo WAP 112 smo omogočili klice v sili vsem potencialnim uporabnikom, ki govorne zveze ne morejo vzpostaviti, in to brez stroškov nakupa dodatne, običajno drage opreme za gluhe in naglušne. Pri izvedbi klica je priporočljiva uporaba prenosnih telefonov z večjimi, po možnosti na dotik občutljivimi zasloni, ki omogočajo enostavno pisanje sporočil.

Sam klic poteka v obliki medsebojne izmenjave sporočil v pisni obliki med kličočim in centrom za obveščanje po predhodnem vpisu osnovnih podatkov, potrebnih za sprožitev klica v sili. Klice je mogoče pošiljati v omrežjih vseh mobilnih operaterjev v Sloveniji. Portal WAP poteka na spletnem strežniku IIS s podatkovno zbirko na strežniku MySql. Program za sprejem klica v obliki aplikacije C# poteka na računalniku v centru za obveščanje neposredno v upravljalski konzoli za klicne operaterje. Avtor aplikacije je Boštjan Tavčar z URSZR, izdelana pa je bila v okviru LTFE.

Partner: Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR)

Trajanje: julij 2008 - december 2008