Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Razvoj komunikacijskega sistema za sledenje in medsebojno komunikacijo vozil MORS

V projektu so bili določeni in pilotno izvedeni koncepti napredne rabe obstoječih informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij z namenom vzpostavitve informacijskega sistema za sledenje in medsebojno komunikacijo vozil Ministrstva za obrambo RS.

Uvodne faze projekta so podale analizo zmogljivosti obstoječih lokacijskih in komunikacijskih tehnologij. Preučeni so bili izzivi satelitskega določanja lokacije v težavnih radijskih pogojih ter rešitve, ki v najboljši možni meri omogočajo doseganje visokih natančnosti z uporabo infrastrukture operaterjev mobilne telefonije. Ocena primernosti komunikacijskih kapacitet je podala nabor storitev brezžičnega prenosa podatkov z možnostjo globalnega pokrivanja delovnega območja.

V nadaljevanju projekta je bil postavljen koncept storitvene arhitekture, sestavljene iz mobilnih terminalnih naprav in strežniške podpore v obliki nadzorno komunikacijskega centra. Nadzorni centri vsebujejo administrativne vmesnike za urejanje uporabniških dostopov in vodenje posameznih nalog, GIS podprto spremljanje lokacij sodelujočih z algoritmi za optimizacijo podatkovnih prenosov, dvosmerne komunikacijske kanale z možnostmi prioritetnih povezav ter storitve dnevniških zapisov po posameznih nalogah. Uporabniške enote so bile zasnovane z namenom interakcije uporabnika z nadzornim centrom ali drugimi uporabniki, kjer je poleg parametrov okolice možno prenašati še tekstovne, slikovne in avdio formate ter splošne podatke. Zasnovanih in v testiranje predanih je bilo več naprav z integriranim satelitskim določanjem lokacije, komunikacijo GSM/GPRS, uporabniškim vmesnikom z grafičnim zaslonom in dodanimi varnostnimi mehanizmi po specifikacijah naročnika.

Trajanje: junij 2006 - november 2008