Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Razbremenitev podatkovnega mobilnega omrežja 3G

Cilj projekta je razviti rešitev, ki mobilnim operaterjem ter ponudnikom mobilnih storitev na enostaven način nudi možnost razbremenitve radijskega dela mobilnega omrežja na WiFi in na drugi strani končnim uporabnikom omogoča večjo pasovno širino.

V okviru projekta bo predlagan koncept ter rešitev na Iskratelovi opremi, ki operaterjem ter ponudnikom mobilnih storitev omogoča možnost razbremenitve radijskega dela mobilnega omrežja na omrežje WiFi, pri čemer se ne glede na vrsto dostopa za avtentikacijo uporabnika uporabijo podatki, ki so zapisani na kartici SIM mobilnega uporabnika.

Dandanes uporabniki mobilnih omrežij pričakujejo vedno višje kapacitete prenosa, kar v prvi vrsti zahtevajo multimedijske storitve na mobilnih terminalih, ki jih mobilni uporabniki uporabljajo za delo, prosti čas in zabavo. Največjo omejitev pri tem predstavlja radijski del operaterskega mobilnega omrežja, ki ga operater ob hitro naraščujočemu prometu le s težavo posodablja pravočasno in cenovno učinkovito.

Kot komplementarna možnost se zato predvideva uporaba tehnologije WiFi, ki na dostopu nudi višje kapacitete kot radijski del mobilnega omrežja. Pri tem je glavna želja omogočiti »seamless« avtentikacijo uporabnika, ki temelji na avtentikacijskih parametrih iz 3G/4G mobilnih omrežij, zapisanih na uporabnikovi kartici SIM. Trenutno sta v ta namen standardizirana mehanizma EAP-SIM in EAP-AKA, ki predstavljata odgovor na omenjene zahtevo, vendar pa morata biti podprta tudi na mobilnih napravah končnih uporabnikov ter na dostopovni omrežni opremi operaterja.

Projekt obsega naslednje ključne aktivnosti:

  • analizo rešitev 3GO (angl. 3G Offload),
  • analizo rešitev Wholesale WiFi,
  • omrežno arhitekturo ter koncept rešitve temelječe na produktih podjetja Iskratel,
  • funkcijsko specifikacijo rešitve.


Partnerji: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, LTFE; Iskratel

Trajanje: januar 2012 - december 2013