Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Piko bazna postaja četrte generacije

Namen projekta je bila industrijska raziskava arhitekture, algoritmov, mehanizmov in sodobnih povezovalnih pristopov za potrebe zasnove in razvoja piko bazne postaje za urbana in ruralna področja z ustrezno podporo za tehnologiji LTE in WiMAX.

V okviru projekta je bila podana podrobna tehnološko-funkcionalna raziskava zasnove piko bazne postaje, ki razrešuje kritične performančne zahteve zmogljivosti mobilnega sistema četrte generacije. Zasnova piko bazne postaje temelji na cenovni učinkovitosti z minimizacijo izhodnih moči in učinkovito implementacijo hrbteničnega povezovanja (angl. backhaul) ter sodobnimi algoritmi za optimalno pozicioniranje piko bazne postaje v celičnem omrežju (adaptivna izbira frekvenčnega območja, pouporaba frekvenčnih območij, sektorizacija, cenovno uteženo povratno povezovanje v jedrno omrežje, ipd.).

Zahvaljujoč sorodnosti tehnologij WiMAX in LTE so rezultati projekta podali generično raziskavo za potrebe zasnove sistema piko bazne postaje ter pripadajočih protokolov, mehanizmov in algoritmov, primernih za implementacijo v obeh tehnoloških različicah. Poleg navedenih raziskav je bil rezultat projekta tudi pilotna implementacija strojne in programske opreme WiMAX piko bazne postaje, implementacija NMS za upravljanje in nadzor ter pet mednarodnih patentnih prijav.

Partnerji: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, LTFE; Cosylab; 4G neuron; Inštitut Jožef Stefan

Trajanje: januar 2009 - december 2011