Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

CRP – Razvoj taktičnega samoorganizacijskega brezžičnega omrežja za potrebe MORS

Cilj projekta je nadgradnja vojaškega bojnega radia Slovenske vojske za podatkovni prenos na osnovi mehanizmov omrežij ad-hoc. V okviru projekta bo izvedena študija obstoječih komunikacijskih sistemov, študija vojaških standardov (TACOMS) in smernic razvoja vojaških telekomunikacij ter študija primernosti uporabe različnih civilnih tehnologij za vojaške potrebe.

Vojaški bojni radio bo nadgrajen z modemom, ki bo omogočal večje prenosne hitrosti in zaradi tega različne storitve. Te bodo dovoljevale priklop različnih senzorjev za spremljanje stanja vojakov na bojišču in drugih senzorskih podatkov, kot tudi različne podatkovne komunikacije na bojišču za pošiljanje kratkih sporočil in drugih informacij.

Zasnova omrežja bo sledila mehnizmom omrežij ad-hoc, ki so nov trend razvoja v svetu sodobnih telekomunikacij. V okviru projekta bosta postavljeni dve pilotni omrežji. Eno bo temeljilo na platformi proizvajalca Cisco, drugo pa na odprtokodni rešitvi, ki bo omogočala različne storitve in prilagoditve vojaškim potrebam.

Partner: Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo

Trajanje: avgust 2007 - december 2009