Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Center znanja za e-učenje in konvergenčne multimedijske vsebine

Glavni rezultat projekta je razvoj spletne aplikacije Spletna izobraževalna televizija (SiTV). Gre za sodoben izobraževalni video portal, ki omogoča prenos in urejanje video izobraževalnih vsebin, kot tudi ogled (strujanje) in prenos (na zahtevo, visoka kvaliteta) za kasnejšo uporabo v izobraževalnem procesu.

Spletni portal se nahaja na naslovu: http://www.sitv.tv. Glavni razvojno raziskovalni dosežek je implementacija dodatnih funkcionalnosti, ki pri video portalu poudarjajo izobraževalno komponento. Pri tem je poudarek na možnosti dodajanja drugih didaktično pedagoških elektronskih pripomočkov k izobraževalni video vsebini. Kot primer naj navedemo didaktična navodila za uporabo izobraževalnih video posnetkov, ali pa izobraževalno video vsebino, ki je sinhronizirana z drugimi elektronskimi gradivi.

V okviru Centra znanja so bile izvedene tudi aktivnosti v smislu povezovanja ključnih akterjev (institucij ter podjetij) na področju izobraževalnega videa. V projekt smo vključili tudi druge institucije, ki niso neposredno člani projektne skupine. Pri tem govorimo o nacionalnem zavodu Radiotelevizije Slovenije, s katerim je koordinator projekta (Fakulteta za elektrotehniko) podpisal strateški dogovor o sodelovanju, kot tudi več založbah, oziroma video produkcijskih podjetjih (npr. Videofon d.o.o.), ki so s svojimi dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami in sodelovanjem s šolskim sektorjem zagotavljali profesionalne vzorčne video izobraževalne vsebine.

Celotna projektna skupina je na osnovi interdisciplinarnih znanj pripravila dokument, namenjen praktičnemu delu uredniškega odbora SiTV, in sicer »Koncept evalvacije, validacije ter nadzora nad kakovostjo video izobraževalnih vsebin«.

Pri projektu so sodelovali predstavniki Multimedijskega centra Fakultete za elektrotehniko, ki so razvili usposabljanje za pripravo kakovostnih multimedijskih video izobraževalnih vsebin. Modul je bil naknadno uporabljen v okviru študijskega programa Multimedijske komunikacije.

Projektni konzorcij je izdelal vzorčno izobraževalno multimedijsko vsebino z naslovom »Komunikacijske in navigacijske naprave v letalu« ter implementiral produkcijsko enoto za snemanje vsebin na oddaljeni lokaciji (http://eqweb.uni-mb.si).

Partnerji: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, LTFE; Inštitut Jožef Stefan; Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko; Univerza na Primorskem, PINT; Pristop d.o.o.

Trajanje: oktober 2006 - september 2008
Projekt sofinancira: ARRS