Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

Okrogla miza o telekomunikacijah

Avtorji: Janez Bešter, Andrej Kos, Matevž Pogačnik

V torek, 17. maja 2011, ob 10 uri bo v prostorih Slovenske matice na Kongresnem trgu potekala okrogla miza o telekomunikacijah. Predavali bodo prof. dr. Janez Bešter, prof.dr. Andrej Kos in doc. dr. Matevž Pogačnik.

Predavanja bodo izpostavila vlogo telekomunikacij ter ostalih IKT tehnologij in storitev, ki bistveno vplivajo na raven kvalitete življenja. Telekomunikacijski sistemi podpirajo storitve, brez katerih si več ne predstavljamo vsakdana. Zato bo poudarek na odnosu do zagotavljanja širokopasovnega dostopa in s tem e-vključenosti prebivalstva ter novimi načini komunikacije, ki so posledica naglega razvoja interaktivnih multimedijskih storitev in vsebin.Informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT)
prof. dr. Janez Bešter, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Sodobnega poslovanja podjetij in vsakdanjega življenja ljudi si brez uporabe telekomunikacij in ostalih IKT tehnologij in storitev sploh ne da več predstavljati. Komunikacijske rešitve so povsem spremenile način organiziranosti dela, dostopa do in razširjanja informacij, komuniciranja znotraj in izven podjetij ter zelo močno tudi izobraževanje. Referenčni dokument Paradiso opredeljuje IKT tehnologije kot tiste, ki lahko v prihodnosti odigrajo ključno vlogo pri okoljsko vzdržnostnem razvoju, saj omogočajo poslovanje, ki z mnogih vidikov bistveno manj ali pa sploh ne obremenjuje okolja ter zmanjšuje škodljive vplive (nizkoogljična družba) in s tem povečuje kakovost življenja. Ocenjuje se, da lahko IKT pripomorejo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov za med 15 in 40%, predvsem na račun uvedbe inteligentnih transportnih sistemov, pametnih stavb, izboljšanega upravljanja energetskih omrežij, zmanjšanja potrebnih potovanj ter boljše logistike. IKT so že nepogrešljive tudi pri reševanju evropskih družbenih izzivov, npr. trajnostno zdravstveno varstvo in prijetno staranje, večja varnost in zasebnost, energijska učinkovitost ter nove oblike vseživljenjskega izobraževanja.


Telekomunikacijski sistemi
prof.dr. Andrej Kos, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Razvoj telekomunikacijskih sistemov je izjemno hiter. Spreminjajo se poslovni in tehnološki modeli zagotavljanja komunikacijskih omrežij in storitev. Mobilni sistemi, fiksni sistemi, optična in kombinirana dostopovna omrežja, omrežja in storitve nove generacije, radiodifuzija ter različne kombinacije le-teh so v povezavi s storitvami, ki jih ključne teme, o katerih bomo razpravljali. Širokopasovna infrastruktura je postala osnoven sistem, tako kot elektrika, ceste in železnice, ki ga je potrebno zagotoviti vsem.


Interaktivna večpredstavnost
doc. dr. Matevž Pogačnik, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Z razvojem sodobnih naprav in njihovo podporo večpredstavnim (multimedijskim) vsebinam je v sodobnem svetu prišlo do neverjetne rasti interaktivnih večpredstavnih storitev. Glavni nosilec razvoja so mobilne naprave, na drugi strani pa se vključujejo veliki ponudniki storitev in vsebin kot so npr. Google, Apple, Amazon, Facebook, veliki telekomunikacijski operaterji, televizijske hiše in drugi. Izjemno pomembno vlogo igrajo tudi končni uporabniki, ki dnevno prispevajo vse več vsebin in storitev.
V tem okviru si bomo ogledali najzanimivejše rešitve s področja večpredstavnosti, s poudarkom na povezovanju storitev, naprav ter večpredstavnih vsebin. Predstavili bomo nove načine komunikacije z napravami, od katerih so mnogi še nedavno mejili na področje znanstvene fantastike.


Ogled RTV Slovenija
Po predavanjih in diskusiji si bomo ogledali RTV Slovenija in sicer:
• radijski studio in produkcija
• TV tehnika in studio
• muzejska zbirka razvoja RTV


Udeležba s povabilom.