Ni zapisov
ITU News: Forging paths to 5G
Avtorji: Haoulin Zhao, Dongmyun Lee, Francois Rancy, Stephen M. Blust, Sergio Buonomo, Chaesub Lee, Peter Ashwood-Smith, Giovanna Carofiglio, Marc Cohn
Novel Cross-Layer QoE-Aware Radio Resource Allocation Algorithms in Multiuser OFDMA Systems
Avtorji: Rugelj, M., Sedlar, U., Volk, M., Sterle, J., Hajdinjak, M., Kos, A.
WEB on TV: Cross-National User Study for Designing Better User Experience
Avtorji: Emilija Stojmenova, Jože Guna, Daniela Hauswirth, Roland Winkler, Manfred Ninaus and Matevž Pogačnik
     Povečaj pisavo   Pomanjšaj pisavo

IT in telekomunikacije v elektroenergetiki

Avtorji: Franci Katrašnik, Andrej Kljun, Andrej Kos

Na 11. konferenci CIGRE-CIRED 2013, ki velja za največje strokovno srečanje elektroenergetikov pri nas, je bil predstavljen tudi referat Telekomunikacijska in storitvena infrastruktura za pametna omrežja.

CIGRE-CIGRED

V Laškem poteka 11. konferenca CIGRE-CIRED 2013, ki velja za največje strokovno srečanje elektroenergetikov pri nas. Tudi letos prinaša vrsto zanimiv in aktualnih tem, ki so povezane tako z reševanjem nekaterih tehničnih vprašanj in uvajanjem novih tehnologij v energetiko, kot postavljanjem ekonomskih in bodočih zakonodajnih okvirov.

Veliko prispevkov obravnava tudi področja učinkovite rabe energije, pametna omrežja (Smart Grid) in uvajanje informicijskih in telekomunikacijskih tehnologij v elektroenergetske sisteme.
V okviru študijskega komiteja »IT in telekomunikacije v elektroenergetiki« je bil predstavljen referat: Telekomunikacijska in storitvena infrastruktura za pametna omrežja, v avtorstvu mag. Franci Katrašnik, mag. Andrej Kljun in dr. Andrej Kos. V prispevku je predstavljen predlog zasnove odprte telekomunikacijske in storitvene infrastrkture za pametna omrežja, ki omogoča hitro vključevanje najrazličnejših (inteligentnih) storitev z upoštevanjem standardizacije in zahteva kvalitetno in varno povezljivost preko heterogenih telekomunikacijskih sistemov.


Ključne besede: pametna omrežja, SmartGrid